Leesimpressies

  • Carolina Trujillo: Messi en Suarez

  • Nr. 22 - 2022
  • Zoals een voetbalclub van de supporters is, is een krant van de lezers. Mij is niks gevraagd toen Trujillo haar plek als sportcolumnist van NRC moest afstaan aan Clarence Seedorf. Natuurlijk begrijpen we best dat een redactie, ook als het om hun columnistenbestand gaat, dient door te selecteren. Hier was echter sprake van een ongelukkige keuze. Desgevraagd is er de bereidheid om enkele suggesties ter verbetering aan te dragen maar niet hier en op dit moment. Trujillo heeft als onderzoeksjournalist de hand weten te leggen op de uitgetikte versie van de telefoongesprekken tussen Luis Suarez en Lionel Messi op een sleutelmoment van hun beider loopbaan. De megasterren van FC Barcelona hadden net een afstraffing van Bayern München te verwerken gekregen: 2-8 op eigen veld. De club stond in brand. Er moesten koppen rollen en Ronald Koeman stond op de nominatie om de nieuwe trainer te worden. De start van het boek is enigszins ontluisterend. Messi is direct na de wedstrijd naar zijn vakantieverblijf vertrokken en vraagt Suarez, die zich de volgende dag zal melden, om een vergeten zak hondenvoer mee te nemen. Het gaat om een nogal grote zak. Ook supersterren hebben te dealen met de kleine ongemakken van het leven.

    Koeman komt er bij de vrienden Messi en Suarez niet best van af. Zij maken zich vrolijk om zijn gebrekkige Spaans. Ze noemen hem hoerenzoon wat trouwens het favoriete koosnaampje is voor iedereen die hun pad kruist. Wat ook niet hielp is dat Koeman bij het begin van zijn aanstelling liet weten dat Suarez mocht vertrekken. Dat kwetste Suarez maar evenzeer vriend Messi. De gelekte gesprekken bestrijken een jaar. Bij de start van het jaar vertrekt Suarez naar Atletico Madrid en het jaar eindigt met de overstap van Messi naar PSG. Suarez heeft Messi een vertrek naar Parijs ontraden. Je kunt er niet winkelen en het ligt niet eens aan zee. Veel van de gesprekken gaan over huiselijke beslommeringen. Als je veel appartementen en auto’s bezit kun je makkelijk een sleutel kwijt raken. Als de koers van de bitcoin daalt, is dat een bron van zorg. De voetballers houden wel van een dolletje. Messi merkt op dat Suarez zelfs in een zwart-wit film nog een gele kaart zou pakken. Daarnaast zijn er opvoedingsperikelen. Delfina, de dochter van Suarez, maakt zich zorgen over het klimaat. Ze wordt veganistisch, doet thuis alle bontkragen in de ban en maakt bezwaar tegen vliegen als vervoermiddel. Vader verzucht dat ze dat allemaal van dat hoerige internet oppikt. De tol van de roem weegt zwaar. Een voordeel van de pandemie is dat ze met een mondkapje ongestoord over straat kunnen.

    Messi: Dat de mensen je behandelen alsof je superman bent, wil niet zeggen dat je ‘m ook echt bent. En er is maar één persoon die je de waarheid vertelt. En jij weet wie. Suarez: …Je vrouw? Messi: Jij zelf! Ja, oké, je vrouw ook. Twee mensen dan


    Trujillo heeft alles waarheidsgetrouw opgetekend. Per gesprek krijgt vermelding wie met wie belt, de datum, het tijdstip en de duur van het telefoontje. Indien nodig is er informatie over de context van het gesprek. De meeste gesprekken nemen amper een minuut in beslag. Bij lezing krijg je de overtuiging dat het heel goed zo gegaan kan zijn. De fantasie van de auteur steekt de werkelijkheid naar de kroon. Voor even is het onderhoudend om te lezen. Trujillo publiceerde eerder over de gesprekken in het tijdschrift Hard Gras. In de vorm van een artikel komt het effect wellicht beter uit de verf dan in de vorm van een boek. Ook het volume is passender voor een tijdschrift. Messi en Suarez kunnen geweldig voetballen maar zijn niet zulke interessante persoonlijkheden. Echt sympathiek zij ze evenmin. Je gelooft het als lezer best dat Suarez mee mag in het privévliegtuig van Messi als de heren voor het spelen van interlands met Uruguay en Argentinië naar Zuid-Amerika moeten. Bij mij stimuleerde de gelekte gesprekken vooral de vraag wat er van hen geworden zou zijn als ze hun leven hadden moeten leiden zonder voetbaltalent. Suarez is wat in de sportjournalistiek een winnaarstype heet die bijtend, knijpend en scorend zijn doel zal bereiken. Misschien zou hij in zijn thuisland een belangrijk bendeleider zijn geworden die nationale bekendheid verwerft met optredens in een equivalent van Opsporing Verzocht Voor Lionel Messi zie ik een bescheidener rol weggelegd. Hij doet me denken aan Fernando Pessoa maar dan zonder diens literaire talent. Hij slijt zijn dagen als assistent boekhouder op een verzekeringskantoor en legt in het weekend een bloem op het graf van zijn oma voor alle inspanningen die zij zich getroostte bij zijn opvoeding. Over de huilbaby Neymar, derde lid van de ontembare Barcelona voorhoede, hoeven we het hier niet te hebben.
    Over Clarence Seedorf niets dan goeds. Hij is een gentleman en ontwikkelde zich tot een man van de wereld. Hij laat anderen mee profiteren van zijn door de sport vergaarde vermogen. Hij legde geen trapveldje aan in Suriname maar een volwaardig stadion. In een ander leven zie ik in hem een perfecte EO directeur, die met een enkele oogopslag weet te bewerkstelligen dat Tijs van de Brink het wel uit zijn hoofd laat om een transfer naar de Christen Unie te maken. Zijn gulle lach en brave karakter sieren hem als mens maar maken hem minder geschikt als sportcolumnist bij NRC. Geef mij maar dat hoerenkind van Carolina Trujillo.
    middelr@xs4all.nl

    Terug