Leesimpressies

  • Nina George: De boekenapotheek aan de Seine

  • Nr. 14 - 2018
  • Het is een kleine stap van boekhandel Shakespeare and Company naast de Seine naar boekhandel de Literaire Apotheek op de Seine. Eigenaar Jean Perdu heeft als locatie voor zijn winkel een schip gekozen. Zoals de naam suggereert gaat het niet om een doorsnee boekhandel. Jean Perdu adviseert zijn klanten een boek te kiezen dat past bij de kwalen van hun ziel. Het gaat om de genezende werking van lectuur. Zo kan hij iets voor anderen betekenen. Het tragische lot van de boekverkoper is echter dat hij zichzelf niet helpen. Zijn leven staat al twintig jaar in de wachtstand. Zolang is het geleden dat zijn grote liefde Manon hem van het ene moment op het andere in de steek liet. Zij vertrok met het achterlaten van een brief, die hij nooit heeft willen lezen. ‘Wie verlaten werd, moest antwoorden met zwijgen.’ Perdu leeft in een karig ingericht appartement. Hij benut slechts twee kamers. De kamer die vol is met herinneringen aan Manon vermijdt hij sinds haar vertrek. De toevallige ontmoeting met een geestverwant confronteert hem met zijn geschiedenis. Hij wordt gedwongen zijn verleden onder ogen te zien. Dat zet de gebeurtenissen in gang waar het boek verslag van uitbrengt. Jean Perdu wordt wakker geschud.

    Catherine is de nieuwe buurvrouw van Jean Perdu. Zij is in de steek gelaten door haar echtgenoot die bij zijn aftocht al het meubilair meenam. Op initiatief van de eigenaresse en de conciërge van het appartementencomplex wordt er een beroep gedaan op de buren om een helpende hand toe te steken. Jean Perdu besluit een tafel uit zijn afgesloten kamer aan Catherine te schenken uiteraard vergezeld van een boek dat aansluit bij de gesteldheid van haar gemoed. In een la van de tafel bevindt zich de ongeopende brief. Catherine ontdekt de brief en dwingt hem tot lezen. Dan ontdekt Perdu een geheim dat een nieuw licht op de verdwijning werpt. Tussen Catherine en Perdu ontstaat direct een bijzondere band. Voordat het iets kan worden tussen de twee zal Jean Perdu zijn verleden onder ogen moeten zien. Hij gooit de trossen los en gaat op reis naar het zuiden naar de plek waar zijn geliefde vandaan kwam.
    Nina George is een Duitse auteur met een warm kloppend hart voor Frankrijk. Zij heeft naam gemaakt met het schrijven van thrillers en brak internationaal door met De boekenapotheek aan de Seine. De originele titel luidt Das Lavendelzimmer. Behalve een liefdesgeschiedenis bevat de roman een bijzondere kijk op de functie van het boek. Achterin staat een opsomming vermeld van de boeken die in de roman een rol spelen gerelateerd aan hun heilzame werking. Bij Pippi Langkous van Astrid Lindgren staat genoteerd dat het werkzaam is tegen aangeleerd pessimisme en angst voor wonderen. Wees wel alert op bijwerkingen zoals verlies van rekenvaardigheid en zingen onder de douche. Bij De man zonder eigenschappen van Robert Musil ligt het gevaar op de loer van vriendenverlies, een hang naar maatschappijkritiek en repeterende dromen. Voor elke kwaal een bijpassend boek. Jean Perdu werkt aan een lexicon van alledaagse gevoelens waar boeken een antwoord op bieden. Het gaat vooral om aandoeningen waar de klassieke geneeskunst geen oog voor heeft omdat ze te onbeduidend zijn. Ongrijpbaar voor reguliere diagnostiek.

    Het gevoel wanneer de zomer weer ten einde loopt. Of de zwaarmoedigheid op de ochtend van je verjaardag. Heimwee naar de lucht van de kindertijd. Zulke dingen


    De tocht deels per boot en deels over land levert een groot aantal bijzondere ontmoetingen op. Aan kleurrijke bijfiguren geen gebrek. Nina George houdt van het grote gebaar. Gulzig openen de zintuigen zich voor de verlokkingen van het Franse landschap. Er zijn prachtige vergezichten over velden met paarse lavendel en als onderweg een Italiaanse kok aanmonstert volgen er gastronomische maaltijden. Behalve over de behandelde boeken is er ook een bijlage met recepten opgenomen. De lezer kan meeprofiteren van de keuken uit de Provence en de Vaucluse. Door groots en meeslepend te leven kun je het verleden onder de duim krijgen en openen zich nieuwe perspectieven voor alle deelnemers aan de reis. Het is soms bij Nina George iets te veel groots en meeslepend. De roman heeft een originele insteek en is zeker in staat enkele uren leesplezier te verschaffen. Er valt op de gekozen invalshoek ook wel iets af te dingen. Er is uiteraard niets mis mee dat boeken een positieve uitwerking hebben op persoonlijke ongemakken. De keerzijde is dat je daarmee het leesgenot reduceert tot de mate waarin een boek verlichting biedt bij persoonlijke sores. Het verrijkende effect dat een boek je laat kennis maken met een andere wereld dan die waarin jezelf gevangen zit, is een genoegen dat betrekkelijk los staat van persoonlijke tobberijen. Je open stellen voor iets anders ongeacht waar je op dat moment zelf mee worstelt is al een bevrijding op zich. Goede literatuur is meer dan een aspirientje voor de ziel. Het hoeft niet altijd en overal over jezelf te gaan. Gewenste bijwerking: verdieping in wat anders is.

    Terug