Leesimpressies

 • Bert Wagendorp: Ventoux

 • Nr. 19 - 2013
 • Vandaag is het quatorze juillet en het is kantje boordje of ik de roman van Bert Wagendorp uitgelezen krijg voordat de uitzending op Sporza begint. De vijftiende etappe in de honderdste Tour de France staat op het spel met finish op de Mont Ventoux. De renners liggen voor op het tijdschema. Anticiperend op het commentaar van José de Cauwer en Michel Wuyts is er de vrees dat Ten Dam of Mollema misschien een pandoering krijgt. Wielerliefhebbers verkiezen Vlaanderen boven de NOS. Daar zijn koersinzicht en taalgebruik superieur aan het karretje in de poep van Maarten Ducrot. Maar eerst is er nog de kwestie hoe Wagendorp de lotgevallen van zijn vriendenclub in het boek tot een climax weet te brengen. Is het nodig een extra gelletje naar binnen te gooien om de bezemwagen voor te blijven? Het vet is nog niet van de soep.

  Wagendorp neemt de lezer mee dertig jaar terug in de tijd. De Achterhoek en met name het stadje Zutphen vormt het decor van een vriendenclub. Vijf jongens hebben tegen het eind van hun middelbare schooltijd een onverbrekelijke band. De onderlinge verhoudingen zijn aan een nieuwe definitie toe als de mooie Laura deelgenoot van hun gezelschap wordt. De jongens zijn allemaal verliefd op haar, misschien met uitzondering van David al weet je dat bij hem nooit zeker. Vooral tussen Laura en Peter, een getalenteerde dichter wiens ouders een bordeelboot in de IJssel hebben, bestaat er een bijzondere chemie. Tot jaloezie van de anderen en vooral van Bart, de verteller van het verhaal. De vriendenclub staat op de drempel van een nieuwe levensfase. Het eindexamen is in aantocht. De jongens staan op het punt hun vertrouwde omgeving te verlaten. Studeren is het toekomstperspectief. Het leven lonkt. Ter afsluiting ondernemen de vrienden een reis naar Frankrijk. De jonge goden gaan de Mont Ventoux bedwingen. Daar vindt een noodlottig gebeurtenis plaats, niet in de beklimming zoals bij Tommy Simpson maar in de afdaling. Laura verdwijnt met stille trom naar het buitenland. De jongens gaan ieder een eigen weg. Het ongeluk heeft hun levens getekend. Wagendorp weet tussen de verpakking van joviale branie door uitstekend de melancholie van de jeugdherinneringen te treffen. Gebeurtenissen in muziek, film en sport zorgen voor achtergrondgeluid en sfeertekening.

  Wenn ich mir was wünschen dürfte, möchte ich etwas glücklich sein, denn sobald ich gar zu glücklich war, hat ich Heimweh nach dem Traurigsein


  De vrienden hebben niet louter succes gekend. Ogenschijnlijk is Joost de gevierde wetenschapper, expert in de snaartheorie, tot hij verdacht van fraude in opspraak komt. André heeft een proces achter de rug als verdachte van drugshandel. Bart is misdaadjournalist geworden en leeft na zijn echtscheiding alleen. Hij is dol op zijn enige dochter die langs een omweg vernoemd is naar Laura. David is als enige in Zutphen gebleven. Hij, de flegmatieke Achterhoekse Surinamer, heeft zonder veel animo het reisbureau van zijn vader voortgezet.
  Na decennia van stilte meldt Laura zich per mail. Zij is theaterregisseur en verblijft voor haar werk in juli te Avignon. Zij stelt een reünie voor. De uitnodiging komt als geroepen. Ieder wil de spoken uit het verleden uit de weg ruimen. David weet een passend onderkomen te regelen. Opnieuw verschijnt de Mont Ventoux op het menu.
  Bij de hereniging schieten de deelnemers onmiddellijk in hun oude rolverdeling. Sadder and wiser komt er helderheid over het plotselinge vertrek van Laura. Haar relatie met Peter was de onschuld voorbij. De nachtportier van Liliane Cavani, een film die je nooit meer vergeet, geldt als ijkpunt. Voor Bart worden de vraagtekens weggenomen waarom Laura en hij tijdens hun vorige verblijf in de Provence een seksueel avontuur beleefden. De mannen staan op een keerpunt in hun leven. Zij keren terug naar de bron. Er wordt in de oude woonplaats een nieuwe start gemaakt. Bart schrijft een boek over hun belevenissen. Wagendorp weet de touwtjes aan elkaar te knopen al is het wel een beetje een einde geworden uit de school van Hollywood. Het is niet verwonderlijk dat het geraamte voor het boek bestond uit het scenario voor een film. Er is behoorlijk wat actie, wisselingen van scene en veel dialoog. Voor de goede orde, de roman gaat slechts zijdelings over wielrennen. Ooit was Wagendorp wielerjournalist bij de Volkskrant. Eerder droeg hij dat in boekvorm uit via onder meer De proloog en het verhaal Het beest uit de bundel De dubbele schaar. Na het tijdperk Jan Blokker begon zijn loopbaan als columnist met een rooster van driemaal per week. Hij heeft daarmee inmiddels een eigen reputatie opgebouwd zoals hij recent overigens nog bewees met een sterke bijdrage over Heleen Mees die trouwens eigenlijk Nijkamp heet. Het succes van Ventoux opent een verdere route naar het schrijverschap. In de Tour de France was er de winst voor Froome. De Nederlanders wisten de meubelen te redden. Het was een boeiende maar geen legendarische etappe. Misschien vond ik het boek wel beter.

  Terug