Leesimpressies

 • Hans Schoots: Stromenland

 • Nr. 15 - 2013
 • Hans Schoots, Sluiskil 1950, schreef een boek over het stroomgebied van de Westerschelde met aan de noordkant Zuid-Beveland en Walcheren en aan de zuidkant Zeeuws-Vlaanderen met België als achterland. Via weekends en losse weekjes heb ik ongeveer twee jaar van mijn leven in Zeeuws-Vlaanderen doorgebracht. Het is er goed toeven zolang je niks met vakantiebedrijf Roompot van doen hebt. Wat Buckler was voor bier, is Roompot voor het recreatiewezen: opgepimpte wansmaak. Het bedrijf heeft de hoofdzetel in Kamperland en wordt geleid door Henk van K., een malle ijdeltuit. Van nature is Henk dol op sommeren, zo bleek eens uit een brief die hij me schreef. Henk heeft een doolhof van besloten vennootschappen om zich heen verzameld maar kan de uitgang niet meer vinden. In 2010 startte hij een rechtszaak namens een bedrijf dat volgens zijn eigen organogram niet eens bestond. Henk is me er eentje. Zijn syndicaat reikt echter ver. Zelfs het weer heeft selfmade Henk onder zijn invloedssfeer gebracht. Waar de vlag van Roompot wappert, begint het spontaan klachten te regenen. Het bedrijf heeft een uitgekiende strategie in het omgaan met klachten. De eerste twee fasen bestaan uit negeren en ontkennen. Daarna komen de valse hyena’s van Justion advocaten in actie. Hun specialisme is intimideren en treiteren. Justion is een vast onderdeel van het bedrijfsmodel van Roompot en wordt gerund door de familie van Henk, die zo zijn consiglieri binnen handbereik heeft volgens beproefd Siciliaans model. Kan de deken van Middelburg niet eens wakker worden?

  Tussen alle bedrijven door maakte Henk tijd vrij voor een foto met Karla Peijs, de toenmalige commissaris van de koningin, nadat hij te Cadzand weer eens een Zeeuws landschap naar de gallemiezen had geholpen. Nog voor het ressort gereed was, het vocabulaire groeide mee met Henk, waren de eerste klachten van vakantiegangers al geïncasseerd. De foto van de champagne slempende Henk en Karla deed me denken aan het eerbetoon van premier Jan Peter Balkenende bij het jubileum van Dirk Scheringa op een moment dat de Nederlandse Bank al tot de conclusie was gekomen dat die man niet te handhaven was als baas van DSB. Waarom hebben CDA politici zo’n slecht ontwikkelde antenne voor het vermijden van foute mannen?
  Henk mocht altijd Karla zeggen tegen Karla. Zij, gezellige oma Karla, voelde warempel een verdwaalde vlinder in de buik als zij mijmerde over haar goddelijke onaantastbare Henk. Een innige relatie met het openbaar bestuur komt van pas telkens als er een vergunning geritseld moet worden. Voor de ambtenaren van dienst was het spitsroeden lopen. Zij realiseerden zich dat Karla ook heel ongezellig kon zijn. Karla nam zich voor om aan het eind van haar ambtsperiode Henk een videoboodschap te sturen. De hele wereld mocht het voortaan weten. Henk zat inmiddels te broeden hoe hij bij de nieuwe commissaris een voet tussen de deur kan krijgen. Karla was een gepasseerd station.

  Achter de schermen laat hij zijn slippendragers hun afpersingswerk verrichten maar voor de microfoon van Omroep Zeeland beweert hij doodleuk het tegenovergestelde van wat zij doen. Henk is een gladde imagopoetser die van de media veel meer tegenspel verdient dan hij krijgt


  Henk vliegt graag in een helikopter over het Zeeuwse land, vriendelijk zwaaiend naar zijn slachtoffers en bladerend in de Quote 500 om te zien welke patjepeeërs hij nog voor zich moet dulden. Zijn hofhouding van familieleden en jaknikkers buigt bewonderend het hoofd. Is meneer Henk niet de man van wie lang op de site van Roompot vermeld stond dat hij zelf, helemaal op eigen houtje, de missie van zijn bedrijf had opgesteld? De kruiperigheid straalde van die mededeling af. En het publiek maar denken dat Einstein een genie was. Die missie was overigens een bouillabaisse van taalfouten en open deuren.
  Op enig moment raakte Henk zijn tenten en stacaravans wat ontgroeid. Alle dagen met je schoonfamilie patat bakken ging vervelen. Een gewone jongen wil eindelijk aanzien. Henk ging zichzelf CEO noemen want dat sommeert net even lekkerder. Hij heeft voor zijn megalomane plannen steun gevonden bij investment bankers en private equity fondsen. In die kringen is hij een getapte jongen. Risico’s neem je met geld van een ander. Dan weet je dat het stadium van het kleine schrapen voorbij is. Een hobby als het doorberekenen van kosten die je niet hebt, was enorm uit de hand gelopen. Hij zou graag investeren in de gezondheidszorg. Patiënten dienen te accepteren dat zij er zijn om de zakken van de aandeelhouders te vullen. Henk is bereid, mits op aantrekkelijke condities voor hem en zijn trawanten, om de kar te trekken. Ongetwijfeld bruist hij van de ideetjes hoe je kunt bezuinigen op demente ouderen. Bij Justion advocaten is het watertanden direct begonnen.
  Valt er over Henk dan niets positiefs te melden? Misschien toch wel. Graag houdt hij in het land spreekbeurten over succesvol ondernemerschap. Niemand is te groot om wat terug te doen voor de samenleving. Iedereen wil kennis nemen van zijn inderdaad unieke expertise. De kernboodschap van Henk luidt dat het belangrijk is om goed naar je klanten te luisteren. Ja, de man kan geestig zijn. Laat klanten nooit meer de naam van het bedrijf uitspreken als Roofpot.
  Bij John Irving leerde ik uit zijn laatste roman In een mens dat het woord roompot een synoniem is voor het vrouwelijk geslachtsdeel. Sinds die leeservaring word ik gekweld door de gedachte dat Henk ’s ochtends, als altijd met de borst vooruit, tegen zijn spiegelbeeld roept: wat heb ik toch een kutbedrijf.
  Het boek van Schoots is informatief voor wie achtergronden wil kennen over het stroomgebied van de Westerschelde. Aan bod komt de spanning tussen ecologie en economie. Er is veel ontpoldering maar weinig Roompot. Dat is een gemiste kans. Zeeuws-Vlaanderen stoort zich aan de arrogantie van de macht. Ligt de variant niet voor de hand dat de overheid de Hedwigepolder spaart en als compensatie Roompot Kamperland onder water zet. Over zo’n win-win situatie moet met de Belgen toch te praten zijn.

  Terug